Blogg

delikatessboxen maj 2016

Snart är det dags för ännu en ny delikatessbox att ta plats!

Den innehåller som vanligt smarriga ostar, charkuterier och allt annat som hör till en riktigt lyxig myskväll!

Här kan du läsa mer om månadens innehåll och beställa!

 

 

 

Catering till företagsevent, aw eller kickoff!

Vi tycker det är väldigt kul att företag fått upp ögonen för oss och vår catering! Vi skräddarsyr catering för antal personer och behov, det kan vara allt från plockfat med ost och chark till mer matiga sallader och desserter! Du väljer helt enkelt!

Våra plockfat är perfekt på en enkel AW på kontoret, till ett kundevent eller kickoff! Alla tillfällen förtjänar lite godsaker :)

Det är många som gillar vår catering och beställer till privata fester också! För att få lite inspiration kika i vår delikatessbutik för att se vad vi har!

Vi levererar i hela Stockholm till överenskommen plats och tid, detta skickas vanligtvis inte med våra boxar utan kommer mer exakt för att passa ert behov.

Vill ni beställa catering?

Maila [email protected] för att komma överens om vad som passar er bäst

catering-delikatessboxen

Här är plockfat på ett butiksevent med grottlagrad Gruyere, blåbärsmarmelad med peppar, salami och parma culatello.

Foto: vitaestilo.se

 

 

Grönmögelostkräm till pepparkakor

Att göra en kräm på mögelost är inte alls svårt, jag tänkte tipsa om tre enkla varianter. Speciellt uppskattat såhär i adventstider!

 

Mögelost + mascarpone – Smula mögelosten väldigt fint och blanda med 150 g mascarpone.

Mögelost+ vispgrädde -Vispa två dl lätt, smula i blå kornblomt och vispa tills du har önskad konsistens.

Mögelost+ Philadelphiaost – smula mögelost och blanda väl med 100 g philadelphiaost, en mixer fungerar bra.

Vispat smör

På fina restauranger blir man ofta serverad bröd med ett fluffigt, vitt smör till. Det är en exklusiv känsla och det bästa av allt är att det inte alls är så svårt att göra själv, ett mycket roligare alternativ till bords smör vid middagsbordet. Om man också bryner smöret inan får det en härlig smak av karamell och riktigt svårt att motstå!

Det som behövs är ca 250 g smör.

Gör såhär

  1. Smält 2/3 av smöret på ganska hög värme tills det brynts och blivit gyllenbrunt.
  2. Skär resterande 1/3 i små kuber och låt det bli mjukt.
  3. Häll det smälta smöret i en skål som badar i ett kallt isbad, för att smöret ska bli fluffigt bör det vara några grader under rumstemperatur.
  4. Vispa med en elvisp och ha i bitar av mjuka smöret under tiden. Om Smöret inte binder är det för att det inte är tillräckligt kallt. Du kan även la i 2-3 msk vatten under tiden du vispar.
  5. Vispat smör behöver du inte ha i kylen, det håller sig någon vecka i skafferiet och faller lätt ihop om det kyls. Spritsa med en taggig tyll i små serveringsskålar.
  6. Om du vill smaksätta smöret är det lättast att göra det när du fått till den rätta konsistensen.

Recept på fröknäcke

 

I förra veckan bakade jag fröknäcke, det är verkligen gott och så enkelt att göra. Jag kan tycka att det är lite trist med jäsningar, så det här perfekt att det går så mycket fortare!

Som tillbehör är det så gott att ha cashewsmör, som ni kan läsa receptet på längre ner. Men det funkar lika bra som en nyttig frukostmacka som till ostbrickan!

Ingredienser

  • 1 dl linfrön krossade eller hela spelar ingen roll
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön savarta eller vita spelar ingen roll
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 dl kokande vatten
  • 1/2 dl olvolja
  • smaksätt ev med någon ört

Gör så här

  1. Blanda alla torra ingredienser. Häll sedan på olja och vatten och blanda runt. Låt smeten svälla en kvart tills det är lite mjukt!
  2. Häll ut bunkens innehåll på en plåt med bakplåtspapper och kavla ut så hela bakplåtspappret täcks. Vill du att bitarna ska fina och fyrkantiga kan du göra ”rutor” med hjälp av en kniv eller pizza slizer innan du sätter in den i ugnen. Annars blir det minst lika fint att bryta oreglbunda bitar.
  3. Sätt ugnen på 150 grader och grädda en timme.
  4. Eftersom jag hade i svarta sesamfrön såg det ut som att den var helt bränd… Men tur nog vart riktigt bra, en liten luring för ögat :)

Ingredienser

  • cashewnötter

Gör så här

  1. Lägg cashewnötterna på en plåt och rosta i ugnen, ca 15 min på 180 grader. ‘
  2. När nötterna fått färg och börjar se glansig ut kan du ta ut dem.
  3. Lägg allt i en mixer.
  4. Mixa ca 4 minuter, men var nog med att petna ner från kanterna då och då!
  5. Först kommer det bli ett smul, men när nätterna börjar bli så fint mixade kommer fettet att komma ut och binda till ett smör!
  6. När det är en jämn och slät konsistens är det klart!
  7. Lägg i en burk och förvara i kylen!En så god frukostkombo är fröknäcke med chashewsmör, avokado och lite örtsalt på!

Risotto med portabello, culatello och parmesan

Så var nästa helgen förbi, men bland det bästa är ju ändå kvar, -söndagsmiddagen! Här kommer ett enkelt tips om du har beslutsångest eller bara brist på inspiration. Risotto med vitlöksstekt portabello, cullatello (eller annan chakuteri) toppat med massor av parmesan!

Ingredienser

  • 3 dl risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 3-5 dl grönsaksbuljong
  • 25 g smör
  • 2 portabello
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 paket culatello (finns i boxen)
  • 1 bit parmesan (finns i boxen)
  • 1 kruka timjan eller basilika för topping

Gör så här

  1. Riv parmesanosten.
  2. Häll lite olja i en panna och häll i riset. Fräs en liten stund så det blir glansigt. Häll på lite vin åt gången, när riset sugit upp allt vin går du öve till buljongen. Häll på en slev åt gången och rör runt. Det ska aldrig vara överflödigt med vätska i stekpannan, så häll hela tiden på en ny slev när den tidigare sugits upp. Det är viktigt att hela tiden röra i grytan när man kokar risotto.
  3. Smaka på risotton, den ska ha en liten kärna kvar. Ha då i hälften av parmesanosten och smöret, rör om och låt den stå någon minut.
  4. Finhacka vitlöken och skär portabellon i skivor och lägg i en stekpanna, salta och peppra. Stek portabellon tills den vätskat ur sig. Lägg då i en klick smör och vitlöken, stek tills den får fin färg.
  5. Dags att servera! Om du vill att risotton ska bli lösare i konsistensen, ha i lite mer vätska. Lägg upp på tallrikar, på med en portabello per tallrik, ha på några skivor culatello, resten av den rivna parmesanen och en grön ört som garnering.

Bobergsmatsal signerat Björn Franzén

Igår hade vi en heldag på stan och tog oss en lunchpaus i shoppingstråkens kanske bästa restaurang, nämligen Bobergs Matsal som har flyttat in på NKs övervåning. Inte helt oväntat att maten var himmelsk eftersom detta är Björn Franzén som står bakom restaurangen.

Vi åt torskrygg med kavjar, syrad spetskål och gurka med purjolöksvelouté, till detta ett glas bubbel såklart :) Så roligt att äta fin och god mat till lunch, samma standard som för en riktigt bra middag.

Vi fick också innan maten ett brynt vispat smör med surdegsbröd till. Jag fullkomligt älskar brynt vispat smör, det är fluffigt samtidigt som det smakar lite karamelligt. Jag har gjort ett recept på brynt vispat smör, jag har återpublicerat det och ni hittar det i inlägget under.

Brynt vispat smör på bobergsmatsal
Brynt vispat smör på Bobergsmatsal

 

Tips med lantpaté

Jag tycker lantpaté är riktigt gott, antingen som på snittar till välkomstdrinken eller varför inte på pickninckmackan?

När vi var i Frankrike i juli beställde jag en sallad med just lantpaté, de serverade dem bland annat med dijonmarinerade morötter vilket var riktigt gott! Här kommer några tips på vad man kan göra med lantpaté!

Surdegsbaguette med lantpaté och cornichons

Ingredienser

  • 1 burk lantpaté
  • 1 burk cornishons
  • 1 knippe rädisor
  • 1 liten pickad rödlök (kod picklad rödlök)
  • sallad

Gör så här

  • Bred ut lantpatén i mackan, skiva cornichons och rädisor och fyll på efter egen smak. Toppa med picklad rödlök och sallad.

Goda drinktilltugg

Ingredienser

  • 1 paket crostinis eller fikonkex
  • Lantpaté
  • Marmelad med timjan
  • Rostrade mandelflarn (torrosta i en stekpanna)

Gör så här

  • Klicka på en sked paté per kex, toppa med lite marmelad och rostade mandelflarn.
  • Vill du ha lite mer syra, byt ur marmelad mot picklad rödlök.

Smördegspizza

Så var det äntligen fredag! Här kommer ett enkelt recept som blir supergott, nämligen smördegspizza!

Smördegspizza är så enkelt för man kan använda sig av frysta plattor om man så vill och har bråttom då krävs bara lite högre undervärme för att det ska bli frasigt! Bestäm själv vad du vill ha på din pizza och grädda i ugnen! Här kommer mitt recept på smördegspizza med parmesan, parmaskinka, bakade tomater, picklad rödlök och spenat!

Men en variant med getost, päron och ingefära tror jag är en riktig höjdare :)

Trevlig helg!

Ingredienser

  • Ett paket smördeg
  • 12 frysta ”spenatpuckar”
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10-15 skivor lomo
  • picklad rödlök
  • fårost eller parmesankräm
  • Basilika
  • Olivolja

Gör så här

 

  • Finhacka lök och vitlök, fräs lite olja i en panna. Efter någon minut, tillsätt spenaten och fräs tills den smälter. Salta och peppra.
  • Skär smördegen i rutor om 5×5 cm, kavla varje så den blir någon cm större.
  • Lägg på en klick av spenaten och bred ut, men inte ända ut i kanterna. Lägg på en skiva lomo och riv över fårost.
  • Grädda i ugnen ca 15 minuter på 180 grader. se till att det är både över och undervärme då smördegen under måste bli gräddad för att det ska bli bra.
  • När du ska servera, toppa med picklad rödlök, basilika och nån droppe olivolja.

 

 

Smördegspizza med spenat, parmesan, parma och bakade tomater

Smördegspizza med parmesan, pparmaskinka och picklad rödlök

Skaldjurspasta med gremolata

Att laga en riktigt god och smakrik skaldjurspasta är bland den bästa sommarmaten som finns! Det här kommer jag laga till middag nån dag i veckan, sitta ute och njuta av de kanske sista sommardagarna :)

[Ingredienser]

  • 1 paket pasta
  • 1 citron, skal och saft
  • 1 kruka persilja
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 chili
  • 1 Sharlottenlök
  • salt och peppar
  • 2-3 dl vitt vin
  • 1 nät musslor eller valfria skaldjur

Gör så här

    Rensa musslor och släng de som är trasiga eller inte vill öppna sig när man knackar på dem

    Finhacka schalottenlök, vitlök och chili så fint du kan och lägg i en skål. Finhacka även persiljan så smått det går och lägg i en annan skål. Riv ner skalet från citronen, pressa också ner saften.

    Fräs sharlottenlök, vitlök och chili i en skvätt olja. Tillsätt vitt vin och koka upp någon minut. Häll sedan i resten av ingredienserna och bubbla upp. Häll i alla musslor och lägg på locket. Låt dem koka ca 2 minuter. När musslorna är klara ska de vara helt öppnade.

    Blanda såsen med pastan och servera till de nygrillade skaldjuren.

Woila, njut av en riktigt härlig och enkel skaljdjurspasta!

Första semstermaten

Äntligen är vi i Frankrike. Ingen av oss har varit här och semestrat på sommaren och är så nyfikna då vi bara har varit i Monaco som närmast. Vi kommer hänga på sydkusten och just nu är vi i Nice, vilken mysig stad!

Vi började med beställa ett dussin ostron och ett glas vitt, kan semestern börja bättre?

Ta med Delikatessboxen på semester

Äntligen lite sommarkänsla! Vi tog med oss senaste boxen till landet och njöt av den i kvälls solen!

För ni vet väl att det är jätte enkelt att ändra sin leverans adress nu på sommaren? Maila till [email protected] så fixar vi det :)

Getmese, hur mer norrland kan det bli?

Om det är något jag associerar med Norrland så är det getmese på tunnbröd! Eftersom jag inte får äta varken gluten eller jäst bytte jag ut tunnbrödet mot fröknäcke, det funkade också hur bra som hellst!

Så görs getmese

Visste ni att getmese är gjord på vasslen som blir över från getmjölken när man gör ost? Getmese har bara ca 3% fett eftersom man kokar den på vassle som är separerad från fettet som annars blir till ost.

För att vasslen ska bli kompakt kokar man ner den så att det koncentreras och mlölksockret stabiliseras och får nästan en karamellig smak. Beroende på hur mycket man kokar ner den kan man göra en ost som är hyvelbar eller bredbar.

Getmese görs på getvassle och messmör görs på kovassle :)

Gårdsbesök på Häggby gård

Igår var vi ett roligt gårdsbesök hos min mammas syssling som har en stor gård utanför Härnösand. Så roligt med gårdsbesök och någon som är lika tokig i ost som jag! Vi var inne och tittade på mejeriet där det gör ost och så hälsade vi på kossorna :) Mysigt stopp på väg hem mot Stockholm.

Ostar i mejeriet på Häggby gård
Synnöve berättar om alla ostar!

 

Ost på lagring!
Ost på lagring!
Variant på granbarksost, som liknar en reblochon i smaken och lagras med granbark runt sig.
Variant på granbarksost, som liknar en reblochon i smaken och lagras med granbark runt sig.
Honung på tub!
Honung på tub! Så fin förpackning :)
Frida i mejerikylen
Frida på upptäcksfärd i mejerikylen
Penicillium som man tillsätter till mögelostar för att de ska bilda rätt mögel.
Penicillium som man tillsätter till mögelostar för att de ska bilda rätt mögel.

Johanna klappar kon

Klappa ko!

Kopuss!
Kopuss!

 

Häggby gårds fina stora röda skylt vid vägen
Häggby gårds fina stora röda skylt vid vägen

 

Tomatsoppa med salsiccia

I torsdags hade jag min familj över på middag för att pappa har fyllt år, så jag tar varenda chans jag får att bjuda på middag! Jag hade däremot satt upp en regel, att lyckas göra en tre rätters utan att gå o handla. Jag lyckades näsan, fick skarva med en vispgrädde och ett paket jordgubbar, annars blev det kalas bra! Till förrätt gjorde jag en tomatsoppa med apelsin och salsiccia som verkligen blev god, jag älskar när man har i vitt vin i soppan. Och ett trix, försök alltid att få in sött, surt och salt för då fångar man upp den femte smaken som är UMAMI!

Till varmrätt blev det biff Rydberg, och till efterrätt paj med kokosbotten, hallon, jordggubbar marinerade i lime och mynta och cashewgrädde till!

Dessutom var allting utan laktos, gluten, socker, jäst, konserveringsmedel eller smakförstärkare. Min lista på vad jag inte får äta kan göras lång, men det gör en mer kreativ i köket :D

Jag tänkte att ni ska få receptet till tomatsoppan bara för att den blev så god :)

Ingredienser

Gör så här

  1. Hacka tomat, lök och vitlök och lägg i en kastrull med en skvätt olja. Fräs på medelvärme en stund. När allt mjuknat, höj värmen och häll på vinet. Låt bubbla en stund och häll sedan ner resten av ingredienserna.
  2. Apelsinen river du skalet från och pressar ner ena halvan, den andra kan du äta upp direkt :)
  3. Mixa soppan så slät du vill ha den, fyll på med lite vatten om du tycker att den är för tjock.
  4. Ta ut köttet från salsiccian och stek i en stekpanna. Hacka sönder köttet ordentlig så det blir smuligt.
  5. Häll upp soppan i skålar och toppa med salsiccia och några blad basilika.

tomatsoppa-salsiccia-delikatessboxen

 

Gluten, socker och laktosfri jordgubbspaj med lime och mynta

 

Gluten, socker och laktosfri jordgubbspaj med lime och mynta

Snabb pressgurka

Hur snabbt kan det egentligen gå? Jag brukar fubba lite om jag inte har tid med att gurkan ska stå i kylen så länge för att dra åt sig 123 lagen, eller att vänta på att vätskan ska gå ur.

Jag brukar skiva gurkan tunt i en mandolin, då går det lite fortare att låta saltet verka. Lägg ett lager i en skål, och strö över lite salt då du inte behöver blanda så mycket, varva gurka och salt så allt blir salt täckt.

Låt stå ca 10 min. Du kommer snabbt se att gurkan ändrar färg, då kan du hjälpa till att krama ut vätska genom att trycka lite på gurkorna.

Koka upp ingredienserna till 1 2 3 lagen, men ta bara hälften av vattnet. När lagen kokat upp och allt löst sig, häll på resten av vattnet (kallt) så att det svalnar lite fortare.

Häll av vattnet från gurkan, om du vet med dig att du haft på för mycket salt för din sak kan du hälla på några droppar vatten och skölja dem lite. Ju mer salt desto snabbare.. men glöm inte att skölja om du har riktgit bråttom!

Häll ner gurkorna i lagen och låt stå någon minut, servera gärna till klassiska kötträtter, jag älskar pressgurka till kålpudding :)

Veckans box!

Den här veckan har vi blandat våra favoriter som de franska ostkändisarna Soumaintrain, en kittost på ko och den mjuka Mistralou på get inlindad i ett kastanjeblad. Ni hittar också den Schweiziska lyxigare varianten av den klassiska hårdosten Gryere, nämligen Létivass, som är gjord på sommarmjölken när korna får beta fritt och mjölken blir både mer smakrik och ännu lite fetare vilket gör att den går att lägra längre fast den inte blir torrare.

Blad charkuterierna finns 18 månaders serranoskinka fån Spanien och Italiensk culatello.

Som tillbehör finns äkta kanadensisk lönnsirap som passar fantastiskt till ostarna och även Svenska kex från Hjälmarknäcke.

Dessutom hittar ni ekologiska gröna oliver som är fantastiskt goda med sitt fasta kött som smakar lätt syrligt åt det fräscha hållet, som avslut finns en fransk lyxchoklad från märket Bovetti.

Köp veckans box här! 

 

Zero waste är måttot för restaurangen Silo där inget slängs

Zero Waste är måttot för den nya restaurangen Silo i Brighton där ingen mat kastas utan allt förädlas på nytt. De lägger väldigt mycket tid på att köpa in grundråvaran utan några mellanhänder och förädla på sitt egen vis.

För två år sedan öppnade kocken Douglas McMaster restaurangen Silo i Melbourne, Australien, men har sedan september 2014 gett Brighton och England dess lillasyster. Han har tidigare jobbat på några av världens mest framstående restauranger. Däribland hyllade och prisade Noma i Köpenhamn. Men efter att i flera år ute i världen ha sett de mängder av avfall som mänskligheten producerar, bestämde han sig för att öppna en restaurang som inte producerar något avfall alls. En så kallad zero waste restaurang.

Fortsätt läs hela artikeln här, ett spännande koncept som gärna får komma till Sverige tycker jag! :)

 

Spanska veckor

Vi har haft spanska veckor och tagit de allra godaste delikatesserna för att du ska känna en härlig smak av sol, värme och Spanien!

En favorit hos oss är den prisbelönta spanska getostn Monte enenebro från Sierra de Gredos, Valle del Tietar och gjord av getmjölk efter gammal tradition. Osten är rullad i poenicillium roqueforti som ger den dess avlånga runda form som enligt gammal castiliansk tradition kallas ”pata de molo” vilket fritt översatt betyder ”mulåsnans ben”.

Osten har lätt torr kärna, mjuk yta och en läcker smak med nötig ton. Smaken kan variera sommar/vinter allt efter vilket foder getterna har tillgång till. Denna ost har erhållit flera utmärkelser vid internationella tävlingar.

Utöver den härliga getosten hittar man en blåmögel på får, get och ko, en långlagrad manchego, lufttorkat ankbröst, boquerones som är Spaniens motsvarighet till sill och det äts med citron och persilja.

Beställ nästa veckas box som är inspirerad av Frankrike här 

Ny kategori, restauranger

Vi älskar ju att gå ut och äta och brukar ofta fota maten för att göra recentiorer här i bloggen, men det kommer tyvärr upp alldeles för sällan..

Jag och Jonas har en rolig grej vi gör, varje månad den 29:e har vi dejtdag, varannan gång bestämmer man ställe och överaskar den andra med en rolig restaurang. Tur nog ploppar det hela tiden upp nya restauranger här i Stockhlom så det blir aldrig tråkigt.

Vi har båda velat gå till lilla ego väldigt länge men har varit ute i lite för sen tid för att få bord, men i torsdags på valborg gick vi dit och chansade och fick ett bord efter bara 5 minuter, vilket flax!

 

Lilla ego var helt fantastisk, servicen, stämningen och minst inte maten. det kan ju bero på att två vinnare av årets kock som står i köket och lagar maten, Daniel Räms (2013) och Tom Sjöstedt (2008) Roligt nog serverar de också när de hinner!

Lilla Ego HäststartarHästtartar med hasselnötter

 

Lilla Ego Lax och forellromSotad lax med soja, brynt smör, wasabimajonäs 

 

Lilla Ego KoljaKolja med koriander och spetskål

 

Lilla Ego Chorizosabayonne och skreitorskBrödstekt torsk med chorizosabayonne

 

Lilla Ego DrömdessertHallon och rabarberdröm

 

 

Kycklingbullar

Delikatessboxen Grönsaker i panna

Igår provade jag att göra kycklingbullar, jag skippade både laktos och gluten (hade tänkt att ha ost i, o bytte ströbrödet mot fiberhusk. Det blev väldigt bra, jag drygade också ut smeten med gröna linser, både jag och Jonas är hooked på linser så det är väldigt bra sätt att dryga ut på om man vill att de ska innehålla proteiner.

Till slängde vi ihop stekt svartkål med tomater och vitt vin, blev himla gott så här får ni receptet på just kycklingbullar :)

Ingredienser

  • 600 g kycklingfärs
  • 2 msk finhackad persilja, jag hade fryst
  • 2 msk finhackad basilika, jag hade fryst
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 scharlottenlökar
  • salt och peppar
  • 1 ägg
  • 4 msk fiberhusk
  • 2 dl kokade gröna linser

Ingredienser

  • 2 salladslökar
  • 150 g svartkål
  • 15-20 coctailtomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 sked ekologisk grönsaksbuljong
  • 1-2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • salt och peppar
  • Olja till stekning


Gör så här

  1. Finhacka lök och vitlök och blanda med resten av ingredienserna. Försök att rulla till bollar, det är ganska klibbigt. Stek på lite högre än medelvärme till de ä klara, beror ju på  hur stora de är, men mina gick ca 4-5 mini pannan.
  2. Skär av ändarna på svartkålen och strimla resten. Dela tomaterna på mitten och strimla löken.
  3. Stek allt i olja tills det mjuknat. Häll på vin och buljong blandat med 1 dl varmt vatten. Låt allt bubbla ock bli mjukt. Ett trick när man ser att kålen börjar bli en mörk grön färg som nästan skimrar. När den gått över till grå grön har man stekt den för länge, speciellt om man äter med ögonen :)

Fredagsfrukost

Äntligen fredag och idag är det leverans av veckans boxar i Stockholm!

Jag unnar mig lyxen att ta en lugn morgon, titta på nyhetsmorgon, pressa juice och äta ägg och avocadomackor!

Glad fredag o trevlig på er :)

Röka abborre

Igår var vi hela familjen hemma hos mamma och pappa, vi fixade i trädgården och monterade upp alla utemöbler och grillar!
Vi satte också up en hoppgunga, glada som barn turades vi om.

Förra året fick pappa en rök i födelsedagspresent, de har aldrig provat att röka fisk innan och det blev över förväntan bra!

Vi hade abborre som vi började med att ta ut allt innehåll i magen och skölja ur. Egentligen ska man lägga in dem i salt eller saltlake från dagen innan men vi gjorde en snabbvariant och saltade direkt innan de fick hoppa in i röken.

Vi smaksatte röken med enris och lät temperaturen ligga på ca 40-60 grader i 3 timmar!

Det blev verkligen magiskt gott! Ännu godare blir det nog om man vart duktig och fångat fisken själv ;)


rökt-abborreAbborrar i röken! 

 


rökt-abborre1Färdigrökt abborre, Viktigt! Ta små tuggor och kolla noga efter benen, jag satte nästan 4 ben i halsen! 


rosépremiärRosépremiär