delikatessboxen maj 2016

delikatessboxen maj 2016

Delikatessboxen maj 2016

Snart är det dags för ännu en ny delikatessbox att ta plats!

Den innehåller som vanligt smarriga ostar, charkuterier och allt annat som hör till en riktigt lyxig myskväll!

Här kan du läsa mer om månadens innehåll och beställa!

 

 

 


Catering till företagsevent, aw eller kickoff!

Catering-delikatessboxen

Vi tycker det är väldigt kul att företag fått upp ögonen för oss och vår catering! Vi skräddarsyr catering för antal personer och behov, det kan vara allt från plockfat med ost och chark till mer matiga sallader och desserter! Du väljer helt enkelt!

Våra plockfat är perfekt på en enkel AW på kontoret, till ett kundevent eller kickoff! Alla tillfällen förtjänar lite godsaker :)

Det är många som gillar vår catering och beställer till privata fester också! För att få lite inspiration kika i vår delikatessbutik för att se vad vi har!

Vi levererar i hela Stockholm till överenskommen plats och tid, detta skickas vanligtvis inte med våra boxar utan kommer mer exakt för att passa ert behov.

Vill ni beställa catering?

Maila [email protected] för att komma överens om vad som passar er bäst

catering-delikatessboxen

Här är plockfat på ett butiksevent med grottlagrad Gruyere, blåbärsmarmelad med peppar, salami och parma culatello.

Foto: vitaestilo.se

 

 



Grönmögelostkräm till pepparkakor

pepparkakor-blamogelost-web

Att göra en kräm på mögelost är inte alls svårt, jag tänkte tipsa om tre enkla varianter. Speciellt uppskattat såhär i adventstider!

 

Mögelost + mascarpone – Smula mögelosten väldigt fint och blanda med 150 g mascarpone.

Mögelost+ vispgrädde -Vispa två dl lätt, smula i blå kornblomt och vispa tills du har önskad konsistens.

Mögelost+ Philadelphiaost – smula mögelost och blanda väl med 100 g philadelphiaost, en mixer fungerar bra.


Vispat smör

Brynt vispat smör

På fina restauranger blir man ofta serverad bröd med ett fluffigt, vitt smör till. Det är en exklusiv känsla och det bästa av allt är att det inte alls är så svårt att göra själv, ett mycket roligare alternativ till bords smör vid middagsbordet. Om man också bryner smöret inan får det en härlig smak av karamell och riktigt svårt att motstå!

Det som behövs är ca 250 g smör.

Gör såhär

  1. Smält 2/3 av smöret på ganska hög värme tills det brynts och blivit gyllenbrunt.
  2. Skär resterande 1/3 i små kuber och låt det bli mjukt.
  3. Häll det smälta smöret i en skål som badar i ett kallt isbad, för att smöret ska bli fluffigt bör det vara några grader under rumstemperatur.
  4. Vispa med en elvisp och ha i bitar av mjuka smöret under tiden. Om Smöret inte binder är det för att det inte är tillräckligt kallt. Du kan även la i 2-3 msk vatten under tiden du vispar.
  5. Vispat smör behöver du inte ha i kylen, det håller sig någon vecka i skafferiet och faller lätt ihop om det kyls. Spritsa med en taggig tyll i små serveringsskålar.
  6. Om du vill smaksätta smöret är det lättast att göra det när du fått till den rätta konsistensen.


Recept på fröknäcke

Fröknäcke och cashewsmör

 

I förra veckan bakade jag fröknäcke, det är verkligen gott och så enkelt att göra. Jag kan tycka att det är lite trist med jäsningar, så det här perfekt att det går så mycket fortare!

Som tillbehör är det så gott att ha cashewsmör, som ni kan läsa receptet på längre ner. Men det funkar lika bra som en nyttig frukostmacka som till ostbrickan!

Ingredienser

  • 1 dl linfrön krossade eller hela spelar ingen roll
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön savarta eller vita spelar ingen roll
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 dl kokande vatten
  • 1/2 dl olvolja
  • smaksätt ev med någon ört

Gör så här

  1. Blanda alla torra ingredienser. Häll sedan på olja och vatten och blanda runt. Låt smeten svälla en kvart tills det är lite mjukt!
  2. Häll ut bunkens innehåll på en plåt med bakplåtspapper och kavla ut så hela bakplåtspappret täcks. Vill du att bitarna ska fina och fyrkantiga kan du göra ”rutor” med hjälp av en kniv eller pizza slizer innan du sätter in den i ugnen. Annars blir det minst lika fint att bryta oreglbunda bitar.
  3. Sätt ugnen på 150 grader och grädda en timme.
  4. Eftersom jag hade i svarta sesamfrön såg det ut som att den var helt bränd… Men tur nog vart riktigt bra, en liten luring för ögat :)

Ingredienser

  • cashewnötter

Gör så här

  1. Lägg cashewnötterna på en plåt och rosta i ugnen, ca 15 min på 180 grader. ‘
  2. När nötterna fått färg och börjar se glansig ut kan du ta ut dem.
  3. Lägg allt i en mixer.
  4. Mixa ca 4 minuter, men var nog med att petna ner från kanterna då och då!
  5. Först kommer det bli ett smul, men när nätterna börjar bli så fint mixade kommer fettet att komma ut och binda till ett smör!
  6. När det är en jämn och slät konsistens är det klart!
  7. Lägg i en burk och förvara i kylen!En så god frukostkombo är fröknäcke med chashewsmör, avokado och lite örtsalt på!


Risotto med portabello, culatello och parmesan

Risotto med portabellosvamp och culatello

Så var nästa helgen förbi, men bland det bästa är ju ändå kvar, -söndagsmiddagen! Här kommer ett enkelt tips om du har beslutsångest eller bara brist på inspiration. Risotto med vitlöksstekt portabello, cullatello (eller annan chakuteri) toppat med massor av parmesan!

Ingredienser

  • 3 dl risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 3-5 dl grönsaksbuljong
  • 25 g smör
  • 2 portabello
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 paket culatello (finns i boxen)
  • 1 bit parmesan (finns i boxen)
  • 1 kruka timjan eller basilika för topping

Gör så här

  1. Riv parmesanosten.
  2. Häll lite olja i en panna och häll i riset. Fräs en liten stund så det blir glansigt. Häll på lite vin åt gången, när riset sugit upp allt vin går du öve till buljongen. Häll på en slev åt gången och rör runt. Det ska aldrig vara överflödigt med vätska i stekpannan, så häll hela tiden på en ny slev när den tidigare sugits upp. Det är viktigt att hela tiden röra i grytan när man kokar risotto.
  3. Smaka på risotton, den ska ha en liten kärna kvar. Ha då i hälften av parmesanosten och smöret, rör om och låt den stå någon minut.
  4. Finhacka vitlöken och skär portabellon i skivor och lägg i en stekpanna, salta och peppra. Stek portabellon tills den vätskat ur sig. Lägg då i en klick smör och vitlöken, stek tills den får fin färg.
  5. Dags att servera! Om du vill att risotton ska bli lösare i konsistensen, ha i lite mer vätska. Lägg upp på tallrikar, på med en portabello per tallrik, ha på några skivor culatello, resten av den rivna parmesanen och en grön ört som garnering.



Bobergsmatsal signerat Björn Franzén

Bobergsmatsal-torsk

Igår hade vi en heldag på stan och tog oss en lunchpaus i shoppingstråkens kanske bästa restaurang, nämligen Bobergs Matsal som har flyttat in på NKs övervåning. Inte helt oväntat att maten var himmelsk eftersom detta är Björn Franzén som står bakom restaurangen.

Vi åt torskrygg med kavjar, syrad spetskål och gurka med purjolöksvelouté, till detta ett glas bubbel såklart :) Så roligt att äta fin och god mat till lunch, samma standard som för en riktigt bra middag.

Vi fick också innan maten ett brynt vispat smör med surdegsbröd till. Jag fullkomligt älskar brynt vispat smör, det är fluffigt samtidigt som det smakar lite karamelligt. Jag har gjort ett recept på brynt vispat smör, jag har återpublicerat det och ni hittar det i inlägget under.

Brynt vispat smör på bobergsmatsal
Brynt vispat smör på Bobergsmatsal

 


Tips med lantpaté

Lantpaté med crostini

Jag tycker lantpaté är riktigt gott, antingen som på snittar till välkomstdrinken eller varför inte på pickninckmackan?

När vi var i Frankrike i juli beställde jag en sallad med just lantpaté, de serverade dem bland annat med dijonmarinerade morötter vilket var riktigt gott! Här kommer några tips på vad man kan göra med lantpaté!

Surdegsbaguette med lantpaté och cornichons

Ingredienser

  • 1 burk lantpaté
  • 1 burk cornishons
  • 1 knippe rädisor
  • 1 liten pickad rödlök (kod picklad rödlök)
  • sallad

Gör så här

  • Bred ut lantpatén i mackan, skiva cornichons och rädisor och fyll på efter egen smak. Toppa med picklad rödlök och sallad.

Goda drinktilltugg

Ingredienser

  • 1 paket crostinis eller fikonkex
  • Lantpaté
  • Marmelad med timjan
  • Rostrade mandelflarn (torrosta i en stekpanna)

Gör så här

  • Klicka på en sked paté per kex, toppa med lite marmelad och rostade mandelflarn.
  • Vill du ha lite mer syra, byt ur marmelad mot picklad rödlök.



Smördegspizza

Smördegspizza med parmesan och parmaskinka

Så var det äntligen fredag! Här kommer ett enkelt recept som blir supergott, nämligen smördegspizza!

Smördegspizza är så enkelt för man kan använda sig av frysta plattor om man så vill och har bråttom då krävs bara lite högre undervärme för att det ska bli frasigt! Bestäm själv vad du vill ha på din pizza och grädda i ugnen! Här kommer mitt recept på smördegspizza med parmesan, parmaskinka, bakade tomater, picklad rödlök och spenat!

Men en variant med getost, päron och ingefära tror jag är en riktig höjdare :)

Trevlig helg!

Ingredienser

  • Ett paket smördeg
  • 12 frysta ”spenatpuckar”
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10-15 skivor lomo
  • picklad rödlök
  • fårost eller parmesankräm
  • Basilika
  • Olivolja

Gör så här

 

  • Finhacka lök och vitlök, fräs lite olja i en panna. Efter någon minut, tillsätt spenaten och fräs tills den smälter. Salta och peppra.
  • Skär smördegen i rutor om 5×5 cm, kavla varje så den blir någon cm större.
  • Lägg på en klick av spenaten och bred ut, men inte ända ut i kanterna. Lägg på en skiva lomo och riv över fårost.
  • Grädda i ugnen ca 15 minuter på 180 grader. se till att det är både över och undervärme då smördegen under måste bli gräddad för att det ska bli bra.
  • När du ska servera, toppa med picklad rödlök, basilika och nån droppe olivolja.

 

 

Smördegspizza med spenat, parmesan, parma och bakade tomater

Smördegspizza med parmesan, pparmaskinka och picklad rödlök


Skaldjurspasta med gremolata

Pasta med musslor, räkor och gremolata

Att laga en riktigt god och smakrik skaldjurspasta är bland den bästa sommarmaten som finns! Det här kommer jag laga till middag nån dag i veckan, sitta ute och njuta av de kanske sista sommardagarna :)

[Ingredienser]

  • 1 paket pasta
  • 1 citron, skal och saft
  • 1 kruka persilja
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 chili
  • 1 Sharlottenlök
  • salt och peppar
  • 2-3 dl vitt vin
  • 1 nät musslor eller valfria skaldjur

Gör så här

    Rensa musslor och släng de som är trasiga eller inte vill öppna sig när man knackar på dem

    Finhacka schalottenlök, vitlök och chili så fint du kan och lägg i en skål. Finhacka även persiljan så smått det går och lägg i en annan skål. Riv ner skalet från citronen, pressa också ner saften.

    Fräs sharlottenlök, vitlök och chili i en skvätt olja. Tillsätt vitt vin och koka upp någon minut. Häll sedan i resten av ingredienserna och bubbla upp. Häll i alla musslor och lägg på locket. Låt dem koka ca 2 minuter. När musslorna är klara ska de vara helt öppnade.

    Blanda såsen med pastan och servera till de nygrillade skaldjuren.

Woila, njut av en riktigt härlig och enkel skaljdjurspasta!