Matlust - En blogg av Johanna Bergqvist
« Tillbaka till bloggen

Hamburgare på entrecôtesida

Av Johanna Bergqvist, 24 februari, 2013 17:11 i Middagstips.

Köttkvarnens första uppdrag blev burgare efter Jonas eget favoritrecept!

Hemligheten är att inte använda salt utan istället använda asiatisk ostronsås. Ostron innehåller smaken Umami vilket ger fyllighet till köttet samtidigt som det inte drar åt sig vätska och torkar ut köttet.

Egentligen är vi kanske inget fan av köpta hamburgerbröd, men friscobröden är helt ok och man lite spontant precis har köpt en köttkvarn man är ivrig att använda och inte har tid att baka bröd.

Ingredienser

  • Friscobröd
  • Nötkött 500g (Vi köpte entrecôtesida i Hötorgshallen)
  • Majonnäs till bröden
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 msk hackad persilja
  • Ett ägg
  • En stor schalottenlök
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk ostronsås
  • 2 klyftor vitlök
  • Svartpeppar
  • Salladshuvud
  • Tre vitlöksklyftor
  • Prästost
  • Tunt skivad rå rödlök
  • 1 msk ströbröd (behövs oftast inte)
  • 1 paket bacon
  • Pressgurka

Gör så här

  1. Mal köttet tillsammans med halva paketet bacon.
  2. Blanda  blanda med ägg, finhackad schalottenlök, dijonsenap,  ostronsås,  persilja, vitlök, vitlök, salt och peppar.
  3. Forma till burgare på ca 150 g. Vi använde kökvsågen och hamburgerpress, men det går lika bra att forma för hand. Ett tips för att få dom att hålla ihop bättre är att knåda köttet till en liten boll innan du pressar/formar det.
  4. Stek på hög värme ca 1½-2 min varje sida, låt vila i folie medan du steker så de håller värmen tills du är klar
  5. Stek bacon och bröden så de får krisp och färg.
  6. Bred ett lager majonnäs på varje bröd, topp och botten. Hemgjord är godast, annars är Stokes eller Hellmans bra. Vi råkade ha Hellmans hemma.
  7. Lägg på sallad och tomat och sedan köttet.
  8. Smält osten med en gasbrännare.  Vi använder samma som till crème brûlée,  har du inte en så går det bra att lägga burgarköttet i ugnen en stund med grill ovanifrån.
  9. Lägg på bacon
  10. Toppa med rödlök och pressgurka och locket. Servera gärna med coleslaw och dillslungade pommesfrites (vi önskade att vi hade pommesarna, glömde dock bort det i ivern över att använda köttkvarnen).



hamburgare-ingredienser-redskap-small





hamburgare-ingredienser-small





hamburgare-kott-small





pressgurka-small





brannare-smalt-ost-small





Hamburgare med mald entrecôtesida



Matbloggstoppen
Follow on Bloglovin

Matklubbens Topplista